לחגוג בני נעורים בישראל לא ייתכן בלי זיקוקים. הפלא הזה, הניצוצות הנוצצים והטרטור הנלווה, מסמל באינספור ימי הולדת וחגיגות את נקודת השיא המרגשת בערב. אבל מאחורי כל זיקוק זוהר מסתתר סכנה אמיתית.
ענת בורשטיין, בת 17 מרמלה, חגגה את יום הולדתה ה-16 עם זיקוקים. בתוך שניות, נפלה טעות קטנה והכל השתנה. הניצוץ קפץ ממסלולו, ונחת על כתפה. הכאב היה בלתי נסבל.
"הרגשתי כאילו שורפים לי את הכתף", סיפרה ענת. "צעקתי מעזרה, אבל לא היה מי שישמע".
הצלקת נשארה שם מאז. ענת לא לבד. מדי שנה בישראל מדווחים מאות על מקרי פציעות מזיקוקים, חלקן חמורות מאוד. כוויות, פגיעות עיניים ופגיעות גפיים הן רק חלק מהסיכונים שמסתתרים מאחורי התענוג החגיגי.
לדברי ד"ר ליאור מרק, רופא בכיר במחלקת כוויות במרכז הרפואי שיבא, זיקוקים הם חומר נפץ לכל דבר. "הניצוצות הנפלטים מהזיקוקים מגיעים לטמפרטורות מאוד גבוהות, ויכולים לגרום לכוויות חמורות בתוך שניות", הסביר ד"ר מרק. "בנוסף, הניצוצות יכולים להיכנס לעיניים ולגרום לפגיעות קשות בראייה".
גם הגפיים נמצאות בסכנה. ב-2020, נער צעיר מת בתל אביב כתוצאה מפגיעה ישירה של זיקוק בכף רגלו. זיקוקים בעלי קנה ארוך או שיפוד חד יכולים לפלח גפיים ולגרום לפציעות קשות.
אז מה עושים? האם כדאי לוותר לגמרי על זיקוקים? לא בהכרח. לדברי מומחים, שימוש זהיר יכול למנוע את רוב הפציעות.
ראשית, אין לירות זיקוקים בתוך מבנים או במקומות סגורים. יש לירות אותם רק באזורים פתוחים וללא עצמים דליקים בקרבת מקום.
שנית, אין להחזיק את זיקוק ביד. יש לנעוץ אותו בחול או במצע יציב לפני ההדלקה.
שלישית, יש להתרחק מהזיקוק באופן מיידי לאחר הדלקתו. לא כדאי לנסות להרים זיקוק שנכבה או לא נדלק.
רביעית, לעולם אין לכוון זיקוק לעבר אנשים.
חמישית, יש לפקח באופן צמוד על ילדים סביב זיקוקים.
בעקבות התאונות הקשות בשנים האחרונות, החליטו בעיריות רבות בישראל לאסור לחלוטין את השימוש בזיקוקים. האם זה צעד מוצדק?
לדעת ענת בורשטיין, אסור לבטל לחלוטין את השימוש בזיקוקים. "זה חלק מהתרבות שלנו, זה יוצר שמחה", היא אומרת. "עם זאת, חשוב להגביר את המודעות לסיכונים ולייצר תקנות בטיחות מחמירות יותר".
יש לקוות שבשנים הבאות, עם מודעות מוגברת ואמצעי זהירות מתאימים, יוכלו הישראלים לחגוג בביטחה את ימי ההולדת שלהם עם קצת פחות זיקוקים – והרבה פחות פציעות.